Omgeving Stavoren

Stavoren, Frieslands oudste stad en één van de Friese Elfsteden, beleefde haar bloeiperiode in de tijd dat zij deel uitmaakte van het eens zo machtige Hanze verbond. Het ligt direct aan het IJsselmeer (de vroegere Zuiderzee) en is vandaag de dag een plaats met diverse binnen-en buitenhavens voor zowel de eigen vissersvloot, charterschepen als de recreatievaart.

Stavoren is ideaal voor watersporters. Via het Johan Frisokanaal is er een verbinding met de Friese Meren met leuke dorpen en steden als Sloten, Heeg en Sneek.

Met de veerboot Stavoren-Enkhuizen is het ook leuk om een dagje naar het Zuiderzee museum in Enkhuizen te gaan. Ook voor niet varende watergenieters is er keus genoeg; wandelen, fietsen, of heerlijk op het strand. Het landschap rond Stavoren is boeiend; het stadje ligt tussen water, weilanden en kliffen, in de buurt van diverse natuurgebieden.

Vlakbij liggen de kleine dorpen Skarl en Mirns (beide met klokkenstoel), Laaxum (met het kleinste haventje van Nederland) en het interessante Molkwerum (met een museum in de voormalige koekfabriek). Maar ook Hindeloopen, Workum, Balk en Lemmer zijn plaatsen in de directe omgeving die een bezoek meer dan waard zijn.

In de velden even ten zuiden van Stavoren ligt Warns op een keileemhoogte met vlakbij het Roode Klif, waar een monument staat ter herinnering aan de slag bij Warns in 1345. Hier versloegen de Friezen de Hollanders.

Vlakbij Stavoren ligt ook het prachtig glooiende Gaasterland. Met zijn bossen en kliffen biedt het een mooi contrast met de weilanden en het water.